Лікування гострого мієлобластного лейкозу

Лікування ГМЛ слід проводити в досвідчених онкологічних центрах. Для лікування раку бере участь команда лікарів, медичних працівників і спеціалістів із соціальної допомоги з різним професійним рівнем, які мають знання та досвід лікування гострого лейкозу.

Фази лікування

Існує 3 фази лікування: індукція, консолідація та підтримка.

індукція

Індукція є першою фазою лікування. Метою індукції є ремісія. це початкове лікування називається терапією індукції ремісії. Після індукції вам проведуть аналізи кісткового мозку, щоб знайти відповідь (ремісію).

Найчастіше використовується схема хіміотерапії 7+3 (7 днів цитарабін і 3 дні ідарубіцин, даунорубіцин або доксорубіцин)

Для літніх пацієнтів часто використовують гіпометилюючі агенти (азацитидин або децитабін) окремо або в комбінації з венотоклаксом.

До цих схем можна додати цільове лікування. Для flt3-позитивних пацієнтів середнього рівня для CD 33-позитивних пацієнтів з хорошим ризиком можна додати гемтузумаб. Схема хіміотерапії.

Ремісія

Коли немає ознак раку і показники крові відновлюються, це називається повною відповіддю або повною ремісією.

У повній ремісії:

  • Після лікування немає ознак лейкемії
  • Ваші показники крові нормалізувалися
  • У вас менше 5 відсотків (5%) бластів у кістковому мозку (або менше 5 бластів на кожні 100 клітин крові)
  • Це не означає, що ГМЛ було вилікувано. Ремісія може бути короткочасною або тривалою.

Консолідація

Консолідаційне лікування проводиться після індукції, для тих, хто перебуває в стадії ремісії. Він необхідний для знищення будь-яких ракових клітин, які можуть залишитися в організмі після індукції. Це необхідно для запобігання поверненню раку. Стандартні типи консолідації включають трансплантацію стовбурових клітин або хіміотерапію. Іноді таке лікування називають постремісійною терапією, яка може бути комбінацією консолідації та підтримуючої терапії.

Консолідаційне лікування зазвичай проводиться високими дозами цитарабіну.Пацієнтам старшого віку можна призначати гіпометилюючі агенти (азацитидин або децитабін) окремо або в комбінації з венотоклаксом Після першого консолідуючого лікування пацієнтам із проміжним і високим ризиком проводиться алогенна трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин.Пацієнти низького ризику з AML зазвичай отримують 3 або 4 цикли консолідаційного лікування.

Підтримуюча терапія

Третьою фазою лікування може бути підтримка. Це лікування для запобігання поверненню раку. Не всі отримають підтримуючу терапію. Підтримуюче лікування може бути рекомендовано залежно від типу захворювання, консолідації та ризику рецидиву.

Рецидив

Коли лейкемія повертається після періоду ремісії, це називається рецидивом. Метою лікування є відновлення ремісії

Трансплантація стовбурових клітин (пересадка кісткового мозку)

Трансплантація стовбурових клітин (SCT) замінює стовбурові клітини кісткового мозку. Ви можете почути, що це називається трансплантацією гемопоетичних клітин (HCT) або трансплантацією кісткового мозку (BMT).

Існує 2 види ТКМ:

  • Аутологічні – стовбурові клітини походять від вас
  • Алогенні – стовбурові клітини надходять від донора, який може бути або не бути вашим родичем

Аутологічна трансплантація

Аутологічний трансплантат також називається HDT/ASCR (терапія високими дозами з відновленням аутологічних стовбурових клітин). HDT/ASCR не дуже часто використовується при ГМЛ.

Алогенна трансплантація Алогенна трансплантація використовує здорові стовбурові клітини донора. Донор може бути з вами родичем, а може й ні. Трансплантація донора не використовується для індукції, першої терапії для лікування лейкемії.Терміни пошуку донора залежать від групи ризику. Група ризику визначається типом ГМЛ і генетичними мутаціями.Після першого консолідуючого лікування пацієнтам із проміжним і високим ризиком зазвичай проводять алогенну трансплантацію гемопоетичних стовбурових клітин.